divendres, 17 de juliol del 2015

SENSE POLÍTICS NO HI HA ELECCIONS


El president de la Generalitat, Artur Mas, de camí cap a Madrid, on el va rebre el rei d'Espanya, Felip VI, el 17 de juliol del 2015, pocs dies deprés de l'acord sobre la llista d'unitat sobiranista per a les eleccions catalanes del 27-S. / FOTO: JOAN M. PIQUÉ
O hi ha polítics a la llista o no hi ha 27-S. Aquesta va ser la disjuntiva que Artur Mas va plantejar dilluns al president d'ERC, Oriol Junqueras, en el tram decisiu de la maratoniana jornada de reunions al Palau de la Generalitat que va fructificar en l'històric acord entre els dos líders, auspiciat per les entitats sobiranistes, l'ANC, Òmnium i l'AMI, per presentar-se junts en una candidatura per al 27-S. Excepte pel fet en absolut fútil que la llista l'encapçalarà un trident de personalitats de la societat civil, darrera el qual aniran Mas i Junqueras, l'acord s'assembla molt a aquella opa -la primera proposta de candidatura unitària- que el president va llançar per sorpresa davant el líder d'ERC en la conferència del Fòrum del 25 de novembre. I que l'interpel·lat va rebutjar taxativament en la seva conferència de resposta que va situar el procés en la via morta. Les coses han canviat tant que ahir Junqueras i la seva número dos, Marta Rovira, van desconvocar sengles conferències, la primera de la qual l'anava a protagonitzar avui el líder d'ERC, que fàcilment haguessin reeditat aquelles dures jornades de tensió i fredor entre els dos líders sobiranistes si no hagués existit l'entesa assolida a tocar de la mitjanit de dilluns.

Mas ja ho va advertir la setmana passada en l'entrevista amb Josep Cuní a 8tv: "No faré qualsevol cosa". I dilluns ho va repetir als seus interlocutors d'ERC després d'haver-ho plantejat en un contacte previ amb les entitats sobiranistes. Davant un envit tan gran, la possibilitat d'ajornar la convocatòria de les plebiscitàries per la falta d'acord i el desafiament al seu torn llançat pels republicans i la CUP -la llista sense polítics que deixava a Mas com a president interí per convocar altres eleccions amb llistes separades, les "constituents"-, els de Junqueras van optar per la via més difícil per, asseguren les fonts consultades, "salvar el ­procés". Una decisió que va marcar el desenvolupament de tota la negociació.

Mas va rebre abans del migdia de dilluns al Palau de la Generalitat els presidents de l'ANC, Jordi Sànchez; Omnium, Muriel Casals, i l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, que encapçalaven una delegació de les seves directives integrada per deu persones. La cita estava prevista per endavant, per rebre de viva veu les propostes de les entitats. Allà es va produir el primer gir decisiu: el vicepresident d'Òmnium Quim Torra, pare de la idea de la llista sense polítics recollida per Junqueras i que també va fer seva la CUP, va oferir retirar-la davant el rebuig de CDC i el president, fet que impossibilitava el ple consens. Mas va plantejar els riscos d'impugnació jurídica per part de l'Estat -en cas de ser la llista guanyadora no s'elegiria president i Mas, com a president en funcions, convocaria eleccions dos mesos després- i la possibilitat d'anar a una legislatura sense polítics sobiranistes en el Parlament, si la candidatura de personalitats civils no fos la guanyadora. La reunió, d'uns 25 minuts, va servir així per obrir de bat a bat el camí d'una negociació que semblava del tot encegat.

Rebutjada aquesta pilota, Mas va activar l'anunciada cita amb els polítics. Malgrat que la cimera estava convocada al principi per a les cinc de la tarda, poc abans de les dues del migdia accedien al Palau per la porta de la Casa dels Canonges Junqueras i Rovira, mentre que David Fernàndez i Xevi Generó de la CUP ho feien per l'entrada del carrer Sant Honorat. Prèviament, Josep Rull, coordinador general de CDC, entrava per la porta principal.

A la taula, Mas, CDC, ERC, la CUP i els responsables de les tres entitats sobiranistes. La reunió comença immediatament amb una exposició inicial del president en la qual planteja la proposta de llista civil amb polítics, sense donar marge a conformar una llista avalada pels partits però exclusivament civil.

És el "canvi de tauler" amb el qual Fernàndez va assegurar ahir en roda de premsa que es va trobar. La CUP pren la paraula disposada a estudiar i acceptar únicament l'opció avalada també per ERC, Òmnium i l'ANC. Tot i això veu que queda desestimada de seguida, sense que les entitats exerceixin cap pressió.

A partir d'aquí, la CUP i ERC es troben soles davant la proposta de Mas i s'obre un debat de gairebé dues hores. En apropar-se a les tres hores, els reunits fan una aturada, durant la qual s'entaulen converses bilaterals. L'executiva d'ERC obre un debat davant la fermesa del president, que sembla decidit a no convocar eleccions si no es configura una llista unitària amb membres de les societat civil i polítics. Només el president pot dissoldre el Parlament, ningú més ho pot fer.

Tot just abans de reprendre la negociació es produeix el moment clau: Mas i Junqueras fan un apart després del qual, i ja una altra vegada sobre la taula, els negociadors de CDC inquireixen: "La CUP ja ha dit que no. Què fa Esquerra?". El líder dels republicans suggereix llavors davant els presents la possibilitat d'arribar a un principi d'acord. Durant la mitja hora següent elaboren un informe de la situació per fer-ne partícips Demòcrates de Catalunya, escissió d'Unió, i Moviment d'Esquerres (MES), grup escindit del PSC, del parlat fins al moment.

Toni Castellà, per part dels democristians independentistes, i Magda Casamitjana i Pere Almelda, de MES, s'afegeixen a la cimera al Palau de la Generalitat cap a les sis de la tarda. Les dues formacions subscriuen l'opció plante­jada pel president i de la qual la CUP es desmarca, però amb el compromís de formar la seva pròpia llista, CUP-Crida Constituent assumint el caràcter plebiscitari del 27-S.

Cap a les set de la vespre surten per la porta principal Jordi Sànchez (ANC), Muriel Casals (Òmnium) i Josep M. Vila d'Abadal (AMI). "Ara us toca a vosaltres", havien indicat els líders de les entitats a Mas i a Junqueras. Ja a la plaça, Sànchez destaca el caràcter "constructiu" de la cimera. Casals ja deixa entreveure que només "falta tancar alguns serrells". Els membres de la CUP aprofiten per sortir del Palau pel Pati dels Tarongers. També se'n van els representants de Moviment d'Esquerres i Demòcrates de Catalunya. Mas i Junqueras es queden sols, acompanyats dels seus segons: Rull, Corominas i Rovira. Passades les onze de la nit Junqueras i Rull van fer públic el desenllaç : "Principi d'acord".

Per: David González i Àlex Tort
La Vanguardia

15/07/2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada