divendres, 2 de maig del 2014

Sant Jordi sense princesa

Per: David González
La Vanguardia, 22/04/2014

Diuen que la ministra de Foment, Ana Pastor, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, mantenen una línia de col·laboració fructífera malgrat la intensitat de la tempesta Catalunya-Espanya. Bàsicament, revisen els números, avaluen possibilitats d’acord, els anuncien i, fins i tot, inauguren obres. Hi ha qui diu que es tracta només d’un miratge. Però pot ser que l’obligació de solucionar el dia a dia de la gent que circula per les carreteres, que es desplaça amb tren o amb autobús a la feina, o que somia en connectar l’empresa amb els mercats europeus i globals a través de les xarxes de gran capacitat, s’hagi imposat a l’exigua realitat pressupostària i la desconfiança màxima instal·lada entre els governs de què formen part.

Em vaig recordar d’ells dijous passat al tren. M’hauria agradat que la ministra i el conseller, com a coresponsables de la cosa ferroviària, haguessin assistit a l’enèsim botellot rodant de les nits de cap de setmana i vigílies de dies festius a la línia R-1 de Rodalies, al trajecte Barcelona-Mataró. De fet, per anar a la farra de xitxarel·los que la Renfe patrocina per omissió només cal el bitllet –i ni això–, tot i que el preu no inclou el dret de seure sense mullar-se el cul d’alcohol barat. Gràcies al Twitter, on vaig estar a punt de perdre les maneres verbals, vaig arribar a casa sec i estalvi.

Però tornant a la relació entre Vila i Pastor, vet aquí un dels escassos contrapunts en el panorama del mutu menysteniment, de la insolència continuada, del vejam qui els té més ben posats i de l’agonisme solipsista que marquen una agenda i uns estils polítics polaritzats pel curtterminisme estèril del no i no i l’escapisme naïf del sí o sí. Aquest és el clima que trobarà el Sant Jordi del 2014, potser el més polític des de feia dècades. Demà la vicepresidenta Sáenz de Santamaría –l’altra és Ortega Alemany– repartirà somriures entre parades de llibres i roses; Artur Mas robarà a Mònica Terribas el “bon dia Catalunya” amb un discurs institucional; i dijous el president Mariano Rajoy serà a Barcelona al mateix fòrum econòmic que el president de la Generalitat: l’un inaugurarà i l’altre clausurarà, i aquí pau i el 9-N res de consulta.

Cadascú a la seva i Sant Jordi sense princesa: aquella nit se’n va anar de festa (en tren, en dono fe).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada