divendres, 10 de gener del 2014

Més periodisme

Per: David González
La Vanguardia 7/01/2014

EL TÍTOL de la columna ha esdevingut darrerament gairebé un tòpic. Davant la crisi del periodisme -i, singularment, de l'imprès-: "Més periodisme". Pregunta-li a un periodista per què la gent concedeix als periodistes gairebé la mateixa credibilitat que als polítics o els banquers i et respondrà que "més periodisme", cosa que no és exactament una resposta sinó un mantra. Fa anys que ho sento i, tanmateix, desconec qui va ser el pare (o la mare) de la frase màgica -la ignorància: un bon motiu, d'altra banda, per fer periodisme-; però continuem, amb el mateix sant i la mateixa senya, alimentant l'espècie que el que fem no és periodisme, sinó una altra cosa (i, per dir-ho tot, força més lletja).



I, tanmateix, és veritat: "Més periodisme". A la crisi del periodisme cal respondre-hi amb més periodisme. El periodisme és un diàleg. Quan (re)escric això, intueixo que vostè -a qui no conec- ho llegirà: per tant, vostè també ho està escrivint. Aquest segment del paper és el nostre camp de joc i hem acordat -encara que no ens coneguem- que el que es digui aquí i el que li suggereixi aquest escrit quedarà entre vostè i jo i tothom que s'hi acosti. Aquest és el petit miracle: necessàriament no ens hi posarem d'acord, fins i tot pot ser que no ens posem gens d'acord, però, atès que ja som en aquest punt, crec que arribarem junts al final de la columna i després farem una parada o continuarem buscant columnes per tornar a parar un moment o continuar la recerca. Aquí comença el periodisme: en aquesta recerca a quatre mans. I en el principi -sovint oblidat pels que exercim el periodisme i els que ens paguen per fer de periodistes- que el periodisme és una propietat compartida i que sense aquest diàleg no hi ha periodisme, sinó com a màxim columnes boniques. Boniques, però buides: com les tesis en les quals no hi ha tesi.


Més periodisme -vostè segur que ja ho deu haver endevinat- no és res més que més veritat. Això no significa, de cap de les maneres, la veritat, sinó una veritat que continuarem construint vostè i jo sobre la base que no per això és menys real que una fórmula matemàtica, ans al contrari. Fem lloc a aquesta veritat, en el periodisme i en tota la resta, no fos cas que quan la veritat es presenti la matem en un breu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada