dimecres, 19 de desembre del 2012

CASTELLS AL BORN

Estació de França / www.ojodigital.com


Per: David González.
La Vanguardia 18/12/2012

ES PARLA D'UN ANY A LES FOSQUES -a Espanya i a Europa-; és un tòpic, però no es veu la sortida del túnel. Es parla d'un any en blanc -a Catalunya-; és un tòpic, però tot està per fer i ja es dubta, contra el que es va prometre, que tot sigui possible.

Hi ha una realitat construïda pels mitjans. Això no té res d'estrany; també la realitat de la vida quotidiana, aquest espai del que es dóna per descomptat, és una realitat objectivada des del subjectiu (Berger i Luckmann). La realitat del que realment importa, del que realment passa, és també un consens, com les portades dels diaris. El xoc sobrevé quan les dues realitats es giren l'esquena. És el territori on sorgeix la desconfiança que tot ho amara, del més simple al més complex.

Hi ha una realitat punyent. La del nàufrag que t'aborda en ple carrer, cara a cara -cal mirar als ulls de la gent, per molt que el tema de Golpes Bajos digués el contrari-, i prega -"tinc gana"- i implora -"sóc català, de... i no estic borratxo ni res"- una ajuda, uns euros per poder sopar alguna cosa en el fast food del xamfrà, convertit en penúltim recurs.

Hi ha una realitat il·lusionant. Al Born i la Ribera. Santa Maria del Mar -tones de pedra llançades al cel desafiant la física newtoniana en el segle XIV-. En aquell escenari del Gòtic mariner i menestral, de l'esperit de l'aquí i l'ara, l'esperit del món. I en el Fossar, la memòria del 1714. Hi ha llum: el preu dels apartaments i petits pisos renovats en antics edificis, les botigues i terrasses obertes en ple capvespre de diumenge ho delaten.

L'antiga Vilanova de Mar és una Barcelona que es deixa passejar.

Lost & Found. L'estació de França, catedral de ferro suspès en l'aire, imita el Born i es transforma en un gran mercat de segona mà. Tothom vol comprar alguna cosa de l'armari de l'amiga o la veïna: roba de qualitat, nova o amb prou feines usada, per 1, 5, 10, 15, 20 euros. Indie i vintage, retro fashion, suaument punk i alternativa. Eclecticisme dins d'un ordre. Moltes venedores i venedors molt joves que tenen blogs de moda i somien amb estudiar a Saint Martin's. La mare o el pare, o tots dos, els ajudaran després a recollir la paradeta. O se l'enduran posada a casa. La classe mitjana es reutilitza a ella mateixa. Castells en l'aire; però castells al cap i a la fi. Marcs de sentit.

Versión en castellano: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada