dilluns, 2 de setembre del 2013

POLÍTICA DECENT


“LA POLÍTICA no pot separar-se mai de la moral ni perdre-la de vista ni un instant sense que hi hagi perills iguals per a sobirans i súbdits" . Ho va escriure el 1776 el gran amfitrió de la França de les Llums, el molt ric i molt ateu baró d’Holbach, al deliciós tractat postmaquiavèl.lic Etocràcia. El govern fundat en la moral. Resulta del tot recomanable per a qui encara cregui que els termes política i ètica no són antitètics. Encara que l'un es vegi desfigurat per la hipermercantilització de totes les coses humanes -l'ecosistema on nien corruptes i corruptors- i l'altre, sacrificat a l'altar postmodern dels sabers (suposadament) inútils.

Avui diríem que el govern bo seria un govern decent per a una societat decent. La qual cosa, seguint Popper, no ha de suposar ni un govern perfecte ni una societat perfecta: sabem prou bé en quina platja moren aquesta mena de somnis. Pot ser que les utopies siguin necessàries, però ni solen assolir-se ni potser convé: en comptes de trobar paradisos, gairebé sempre acaben fundant inferns. Un govern honest és un govern conscient del límit: l'interès dels governats. El govern ètic els serveix; l'altre, se'n serveix, i, amb això, els pispa el futur. Contra això clamen avui els joves i la classe mitjana des d'aquí a São Paulo i adverteix el Papa: "El futur exigeix avui la tasca de rehabilitar la política, que és una de les formes més altes de la caritat".

Servir-se dels administrats és desposseir-los, ja sigui de béns materials o de drets, robar-los. Això és el que fan i per a això fan servir el govern les "elits extractives", com teoritzen D.Acemoglu i J. A Robinson a Per què fracassen els països. Les diferències de riquesa o benestar entre les societats són proporcionals a la qualitat inclusiva de les seves institucions, mur de contenció de l'interès particular de les minories depredadores. El concepte és pròxim al d'"acumulació per despossessió" o retorn del capitalisme a les fases primigènies de pura i dura apropiació de l'aliè (D.Harvey, El nou imperialisme). El capitalisme caníbal que, parapetat rere el poder de l'Estat no crea res (útil) i ho destrueix tot. Que ens fa més pobres per rescabalar-se del seu fracàs.


Una política honesta i una economia responsable per a una societat decent. Holbach, Francesc...
...

David González
LA VANGUARDIA 30/07/2013

1 comentari:

  1. Excel·lent comentari, David. Holbach actual posa de relleu que som el caire d'un canvi d'era. He de dir que m'ha complagut força l'extracte d'idees del teu comentari; i em permeto "feisbukar-lo".

    ResponElimina