dimecres, 4 de juny del 2014

MONARQUIA I PROCÉS


Per: David González
La Vanguardia 3/06/2014


Com o de quina manera afectarà al curs de l’anomenat procés sobiranista català l’abdicació del rei Joan Carles I? De moment, s’equivocarà qui cregui que ja té la resposta a l’interrogant. A les incerteses obertes d’ofici en una dinàmica política com la iniciada a Catalunya, cal afegir-hi ara un nou imprevist en el full de ruta. Malgrat que ja fa mesos que s’apuntava la possibilitat que el Rei prengués la decisió formalitzada ahir –i encara que ell mateix va semblar que la descartava rotundament en més d’una ocasió– no és menys cert que res no feia preveure en les últimes setmanes que finalment es materialitzaria, almenys ara.


Felip V  d'Espanya / J. RIGAUD
Per uns, que són molts –als resultats de les eleccions europees a Catalunya em remeto–, els que defensen ras i curt la ruptura amb la resta de l’Estat sí o sí i com més aviat millor (als quals es poden sumar els que a Espanya esgrimeixen el dret a decidir entre monarquia i república), l’abdicació del Rei és la consumació de la tempesta perfecta. L’apoteosi de la profunda crisi que viu Espanya, no només econòmica, sinó institucional i política. Tot l’edifici tremola fins a la cúspide, es ve a dir, i, per tant, cal sortir-ne i ha de ser ara. En canvi, és presumible que, per molts d’altres –inclosos també partidaris de la consulta del 9 de novembre–, el relleu al capdavant de la monarquia espanyola sigui considerat un moment prou complex i delicat per no afegir més llenya al foc, per posar el rellotge a zero o, si més no, per concedir un marge en espera d’esdeveniments.


I aquí sorgeix la segona gran qüestió: propiciarà el nou titular de la monarquia, el nou cap de l’Estat, el futur rei Felip VI, la iniciativa, la resposta o alternativa a l’anomenat desafiament sobiranista català, que reclamen tant les institucions catalanes, encapçalades –no s’oblidi– pel president Artur Mas, com els sectors econòmics, polítics i socials partidaris de les anomenades terceres vies? Hi ha la possibilitat de replantejar la qüestió catalana en el marc de la reforma de la Constitució que va legitimar a les urnes la monarquia de Joan Carles I per relegitimar ara la de Felip? Mas va dir ahir que, en tot cas, el procés continua. Veurem com. Ironies de la història, ara fa 300 anys de l’inici de tot plegat amb un altre rei Felip.